Jak rozszerzać dietę niemowląt? Podstawowe zasady

Kiedy i jak zacząć rozszerzanie diety niemowląt? Jak ważne jest karmienie piersią? Jakie produkty wybrać na początek? Jak przygotować pierwsze posiłki i skąd czerpać przepisy? Karmienie dzieci to temat, z którym wiąże się wiele przekonań, często tych błędnych. Rozwiewamy niektóre z nich z książką Małgorzaty Jackowskiej "Spokojnie, to tylko rozszerzanie diety".
Czym jest rozszerzanie diety niemowląt?
Rozszerzanie diety niemowlaka to proces, w którym zaczynamy wprowadzać do diety dziecka pokarmy stałe. Niezależnie od tego, czy dziecko karmione jest mlekiem z piersi czy z butelki, nastąpuje moment, w którym trzeba przygotować pierwszy posiłek.
Sposób karmienia wpływa na dziecko na kilka sposób. Po pierwsze - daje mu energię, składniki odżywcze niezbędne do właściwego funkcjonowania. Długoterminowo - kształtuje nawyki żywieniowe, uczy prawidłowego podejścia do jedzenia.
Jakie zasady wprowadzić do rozszerzania diety niemowląt? Co o rozszerzaniu diety mówią badania?
- dzieci, które jedzą posiłki przy stole, wspólnie z rodziną, mają lepsze relacje z rodzicami i lepsze nawyki żywieniowe,
- rodzice jedzący warzywa na co dzień chętniej proponują warzywa swoim dzieciom,
- im więcej różnorodnych smaków dziecko pozna w okresie rozszerzania diety, tym chętniej będzie sięgać po różnorodne produkty w późniejszym okresie,
- im więcej okazji ma dziecko do porównywania różnych konsystencji, tym szybciej nauczy się żuć i gryźć,
- dzięki próbowaniu potraw z rodzinnego stołu, dziecko ma okazję poznać wszystkie smaki dań.
Rozszerzanie diety niemowląt krok po kroku
Kiedy rozpocząć rozszerzanie diety niemowląt?
Najlepej zacząć proponować dziecku inne pokarmy niż mleko (niezależnie czy jest to naturalne mleko matki, czy mleko modyfikowane), kiedy ma ono około sześciu miesięcy. Dopuszczalne jest rozpoczęcie rozszerzania diety po siedemnastym tygodniu życia. Koniec pierwszego półrocza to czas, w którym niemowlę ma już wystarczająco dojrzały układ pokarmowy, który będzie w stanie przetrawić pokarmy inne niż mleko.
Niezwykle ważna jest także gotowość dziecka. Obserwując malucha, najlepiej dowiecie się, kiedy rozpocząć rozszerzanie jego diety.
Jakie sygnały mogą świadczyć o gotowości dziecka do rozpoczęcia rozszerzania diety?
- wiek około sześciu miesięcy,
- umiejętność utrzymania stabilnej, siedzącej pozycji (z podparciem lub bez),
- zanik odruchu wypychania języka, kiedy do buzi trafi już pokarm,
- stabilne utrzymanie głowy i kontrolowanie jej ruchów w pozycji siedzącej.
Co powinno znaleźć się na talerzu niemowlaka?
- produkty bogate w żelazo (jajko, mięso, ryba, strączkowe),
- produkty zbożowe (kasza, makaron, ryż, mączka, komosa),
- warzywa/owoce.
Wszystkie nowe produkty proponujcie dziecku w małych ilościach. Układ pokarmowy musi przyzwyczaić się do ich trawienia.
Co może trafić na talerz niemowlaka?
Kierujcie się sezonowością, dostępnością, świeżością. Proponujcie dziecku produkty z różnych grup, pamiętając o tym, żeby codziennie podawać mu posiłki o dużej gęstości odżywczej, bogate w żelazo.
Jakie produkty są przeciwwskazane?
- sól,
- cukier i inne słodzidła,
- surowe produkty odzwierzęce,
- wysoko przetworzona żywność,
- małe, okrągłe, twarde produkty,
- grzyby leśne,
- napój ryżowy,
- wędliny i podroby,
- herbaty i soki.
Te i wiele więcej wskazówek na temat rozszerzania diety niemowląt znajdziecie w książce "Spokojnie, to tylko rozszerzanie diety" Małgorzaty Jackowskiej. Zachęcamy do siegnięcia do książki!
Małgorzata Jackowska to specjalistka żywienia człowieka, zajmuje się tematem żywienia niemowląt. Współzałożycielka Fundacji Promocji Karmienia Piersią, na co dzień edukuje rodziców i specjalistów.