Świąteczne smakołyki dla małych i dużych

2017-12-14
Świąteczne smakołyki dla małych i dużych Idą święta, idą święta... Czas pomyśleć o pysznościach, które pojawią się na naszych stołach. Oto kilka sprawdzonych przepisów.

PIERNICZKI BOŻONARODZENIOWE

LICZBA SZTUK: ok. 100

SKŁADNIKI:
  • 1 szklanka płynnego miodu
  • 125 g masła
  • 31/2 szklanki mąki pszennej plus mąka do podsypania ciasta
  • 2 jajka
  • 2 kopiaste łyżki przyprawy do piernika
  • 2 kopiaste łyżki kakao lub karobu
  • 2 płaskie łyżki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka amoniaku
ZANIM ZACZNIESZ:
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przygotuj stolnicę, wałek i foremki do wykrawania pierników.

WYKONANIE:
    • W garnku rozpuść miód i masło, zagotuj, wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia.
    • W dużej misce połącz suche składniki: mąkę, przyprawę do piernika, kakao lub karob, proszek do pieczenia. Dodaj rozbełtane jaja, wlej ostudzony miód z masłem.
    • Wymieszaj wszystkie składniki i wyrabiaj ciasto rękoma, aż będzie gładkie i elastyczne.
    • Odrywaj kawałki ciasta i kolejno rozwałkowuj je na stolnicy oprószonej mąką, na grubość ok. 5 mm. Wykrawaj foremką pierniczki i układaj je na blaszce, zachowując niewielkie odstępy.
    • Pierniki piecz w 180°C z termoobiegiem na środkowym poziomie piekarnika, przez 7-8 minut.

RADA:
Miód sprawia, że pierniki po upieczeniu będą twarde. Aby zmiękły, przełóż je do zamykanego pojemnika i połóż na wierzch kawałki chleba lub obranego jabłka. Po 2 dniach wymień kawałki chleba lub jabłka na nowe.
Pierniczki możesz wykonać również z mąki orkiszowej lub wymieszać 21/2 szklanki mąki pszennej z 1 szklanką mąki orkiszowej.

WIGILIJNY KOMPOT Z SUSZONYCH OWOCÓW

LICZBA PORCJI: 6

SKŁADNIKI:
  • 2 litry wody
  • 1 szklanka suszonych śliwek
  • 1 szklanka suszonych jabłek
  • 10 suszonych moreli
  • 4 suszone figi
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 2 goździki
  • 1/2 pomarańczy
  • 1/2 cytryny
ZANIM ZACZNIESZ:
Suszone owoce wypłucz w gorącej wodzie.

WYKONANIE:
    • Pomarańczę obierz ze skóry i pokrój w plasterki. W dużym garnku zalej zimną wodą suszone owoce. Dodaj goździki, cynamon, kawałki pomarańczy i kawałek skórki pomarańczy.
    • Gotuj kompot na średnim ogniu, do momentu, aż owoce zmiękną, a płyn zgęstnieje (ok. 40 minut). Dodaj do smaku kilka kropel soku z cytryny i odstaw kompot do ostygnięcia.

RADA:
Kompot możesz podawać z owocami lub przecedzony.

RYBA PO GRECKU

SKŁADNIKI:
  • 1 kg filetu z dorsza/mintaja/morszczuka bez skóry
  • 4 marchewki
  • ½ selera
  • 2 cebule
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

ZANIM ZACZNIESZ:
Umyj i osusz rybę. Upewnij się, że nie ma ości. Pokrój ją na mniejsze kawałki, skrop obficie sokiem z cytryny i odstaw do lodówki.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Nastaw piekarnik na 200°C z termoobiegiem.

WYKONANIE:

    • Obierz warzywa. Marchewkę i seler zetrzyj na grubych oczkach, cebulę pokrój w piórka, paprykę w kostkę, por w półplasterki, czosnek wyciśnij przez praskę.
    • Wyjmij rybę z lodówki i ułóż na blaszce. Włóż do piekarnika i piecz 15 minut. Wyjmij i przełóż na półmisek.
    • Marchewkę, seler, cebulę i por podsmażaj na rozgrzanym oleju. Smaż przez chwilę, a następnie przykryj i duś przez 10 minut. Dodaj paprykę i przyprawy. Duś nadal przez 15 minut. Zalej warzywa przecierem pomidorowym, dodaj czosnek i duś jeszcze przez ok. 5 minut.
    • Przykryj rybę ciepłymi warzywami, ozdób posiekaną natką pietruszki.

RADA:
Rybę możesz usmażyć, panierując ją uprzednio w mące i jajku.

PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ

LICZBA SZTUK: ok. 50

SKŁADNIKI:
Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 50 g masła
  • ½ szklanki gorącej wody
Farsz:
  • ¼ szklanki kaszy gryczanej palonej
  • ½ szklanki wody
  • 3 łyżki twarogu
  • ½ cebuli
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
ZANIM ZACZNIESZ:
Masło rozpuść i pozostaw do ostygnięcia. Przygotuj stolnicę, wałek i szklankę.
Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij z łyżką oleju na patelni.

WYKONANIE:
    • Przygotuj farsz: kaszę wypłucz i gotuj pod przykryciem, aż wchłonie cały płyn (ok. 15 minut). Do ostudzonej kaszy dodaj twaróg i zeszkloną cebulę wraz z olejem. Wymieszaj wszystko dokładnie.
    • Przygotuj ciasto: na stolnicę wysyp mąkę, dodaj do niej rozpuszczone masło i lekko wymieszaj, a następnie powoli wlewaj wodę, ciągle mieszając, by składniki się lekko połączyły. Wyrabiaj ciasto, aż stanie się elastyczne. Jeśli nadal klei się do ręki – dodaj mąki. Jeśli jest za suche – odrobinę gorącej wody.
    • Odkrawaj kawałki ciasta i rozwałkuj je na grubość 3-4 mm, a następnie wycinaj kółka.
Na każde kółko nałóż po ½ łyżeczki farszu, złóż je i sklejaj brzegi palcami.
    • Gotowe pierogi wrzucaj do wrzącej wody i gotuj ok. 3 minut od wypłynięcia.

RADA:
Pierogi możesz podać z roztopionym masłem.

Smacznego :-)

Przepisy pochodzą z książki "AlaAntkowe BLW" Joanny Anger i Anny Piszczek, Mamania 2015.
Polecane
AlaAntkowe BLWAlaAntkowe BLW
31,92 zł39,90 zł
Bobas lubi wybórBobas lubi wybór
27,99 zł34,99 zł
Nowe AlaAntkowe BLWNowe AlaAntkowe BLW
31,92 zł39,90 zł
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel